Thursday, 19 April 2012

Is Islam merely a way of life?


The question is, really? Is Islam merely a way of life?
I would say, Nope.

Islam adalah perjuangan. Kehidupan kita berasaskan Islam sebagai syariat. Matlamat kita adalah Allah. Kepada Allah kita letakkan segala arah tujuan, matlamat dan impian.  Islam bukan semata-mata cara kita hidup tetapi, kehidupan itu sendiri memerlukan kita, orang-orang muslim, menegakkan agama ini. Kalau bukan kita siapa lagi?

Sampai bila kita hanya mampu menanti terbentuknya suatu masyarakat/kerajaan/dunia Islam yang benar-benar muslim? Di manakah usaha kita? Tidak mungkin kita mahu katakana, cukuplah kita menunggu.

Menunggu dan melihat perjuangan mereka-mereka yang berjuang.

Hidup kita penuh dengan impian dan matlamat. Maka, perlulah kita menjadikan matlamat-matlamat itu sebagai jalan untuk menuju Allah, ataupun menghasratkan matlamat-matlamat itu sebagai bantuan untuk meenegakkan Islam.

Islam perlu dizahirkan. Bukan semata-mata pada lisan dan ilmu yang disampaikan. Malahan akhlak dan pemikiran. Corak akal fikiran, lintasa hati, pembacaan, hiburan - semuanya menunjukkan betapa Islamnya kita.

Taqwa.

Islam bukan sekadar halal atau haram. Tetapi ia juga berkaitan dengan taqwa. Taqwa dapat dilihat dari kehidupan, adakah perkara-perkara syubhah dihindari atau dipandang sambil lewa saja.

=> Islam memerlukan muslim yang muslimin, mukminin, dan muttaqin.
Mari kita berterusan membaiki diri! 
Menuju Tuhan, untuk Islam.  

2 comments:

  1. still x paham knp u said islam is not a way of life. boleh explain sikit?

    ReplyDelete
  2. Ops. I think i should change the title. should put the word 'merely.'

    ReplyDelete