Friday, 3 February 2012

Harapan Kita Tinggal Ke Mana?

Apabila diri ini mengenal rasa rindu pada biah yang solehah,
kebanyakan masanya, perasaan hiba dan pilu tidak dapat lagi dibendung,
tiada kata yang dapat diunggapkan,
melainkan hanya Allah yang tahu betapa hati ini dalam dilema rindu..

Kita mahukannya, dan apabila tidak diizinkan Allah kita merasainya, apakan daya melainkan dengan cubaan mewujudkan suasana itu. Hari demi hari berlalu. Usaha demi usaha telah dilakukan, namun makin lama seperti baru tersedar ke arah mana kami dipandu.

Adakah impian itu hanya tinggal mimpi yang tidak akan tercapai?

Ya, kita selalu berbicara tentang rancangan ini, rancangan itu. Kita mahukan tertegaknya biah itu. Tapi bila melihat semula segala kelengkapan jasad dan roh, rupanya berapa kerat daripada ratusan manusia ini saja yang bercita-cita menuju gagasan itu.

Adakah usaha kita mencukupi?

Aku sangat yakin bahawa setiap sesuatu matlamat-setiapnya- mampu dicapai manusia (biiznillah) walaupun apa pun halangan yang datang. Tiada alasan atas apa2 ketidakberjayaan kerana insan mempunyai kudrat untuk mencipta apa2 kecemerlangan. Tetapi, semakin masa berlalu, kepercayaan warga bahawa kita akan terus kekal begini, seperti dipaksa menelannya sedikit demi sedikit. Dan makin lama saya makin mula percaya.

Namun, hamba Ar-Rahman pantang berputus asa.

Usaha yang keras akan diteruskan seperti biasa. Mana tahu, mungkin dengan rahmat-nya, Allah mengizinkan harapan kita tercapai.

Moga Allah meneruskan usaha kita.
.. serte memberkatinya.

No comments:

Post a Comment