Saturday, 21 January 2012

Ustaz Don dan 'Blackout'

TPJ, PERAI :  Malam tadi, 28 Saffar,telah berlaku suatu insiden yang tidak disangka. Mengetahui Ustaz Don pulang ke kampung halamannya di Pulau Pinang, ramai yang tidak mahu melepaskan peluang menjemput beliau untuk berceramah di surau atau masjid di qaryah masing-masing.

Malam semalam Ustaz Don telah dipanggil untuk melaksanakan suatu majli ilmu mengenai kekeluargaan. Surau sesak dengan peminat2 majlis ilmu dan juga peminat2 Ustaz Don sendiri sehingga hadirin muslimin dan muslimat terpaksa berasak-asak untuk masuk ke dalam ruangan surau yang sempit dan akhirnya, ada sebahagian hadirin tidak mempunyai pilihan lain melainkan berdiri di luar surau demi mendengar celoteh ustaz.

Ceramah bermula selepas solat Maghrib berjamaah. Beliau sebelum memulakan ceramah menceritakan kebaikan berada di majlis ilmu serta menekankan mengenai kepentingan bersalawat ke atas baginda saw apabila nama junjungan besar kita disebut.

Belum sempat ustaz mengupas isu kekeluargaan, tiba2 surau tersebut terputus bekalan elektrik. Bergelaplah sekalian hadirin dengan perasaan yang hampa. Beberapa minit selepas itu, Ustaz mengambil keputusan untuk pulang. Langkah ustaz bermula dengan bangun dari tempat duduk disambut dengan flash kamera dan lambaian tangan. Tidak kurang juga, ada yang bersalaman dengan ustaz dan mengambil autograf beliau.

Jualan di luar surau kelihatan laku memandangkan kebanyakan hadiri masih menuggu untuk majlis bermula semula. Namun, kesedihan menjelma kerana ustaz sudah kembali ke rumah.

Candlelight dinner ala-ala romantik menjadi tumpuan para hadirin yang merasa lapar. Malam itu gelap, hanya disirami limpahan cahaya bulan yang menyinar. Malam itu, setelah beberapa tahun tidak pernah berjaya berjumpa dengan kawan lama, saya dan teman lama berpeluang melilau di kawasan perumahan sehingga pukul 11 malam tetapi tiba2 dipanggil ibu untuk balik ke rumah.

2 comments:

  1. di mana? cerita yang agak menarik . hehe.

    ReplyDelete